dissabte, 21 d’abril de 2007

Palau i Fabre


Avui 21 d'abril el poeta fa 90 anys i són molts els actes preparats per celebrar-ho. Cal felicitar-lo i felicitar-se pel munt d'iniciatives que arreu del país s'han sumat a la programació conjunta consultable aquí.

Des de la Garriga ens afegim a la iniciativa amb l'acte que celebrarem el proper 12 de maig, dissabte, amb la projecció d'un documental presentat i comentat per Josep Sampera, director de la Fundació Palau, i amb el muntatge poètic i musical "El Palau de l'Alquimista", interpretat per l'actriu Fina Rius. L'anècdota rau en què, precisament avui, m'assabento que Josep Palau i Fabre va venir una vegada a la Garriga, a la Fundació Maurí, per pronunciar una conferència sobre Picasso. Va ser el 6 d'octubre de 1981.

Ahir, però, vam donar el tret de sortida del Festival Primavera Poètica amb un altre homenatge, en aquest cas a Joan Vinyoli, amb una esplèndida conferència que Jordi Llavina va impartir davant de més de quaranta persones. Falta sovint, penso, en iniciatives que tenen el fet poètic com a argument central, actes d'aquest tipus, en els quals, a partir del didactisme i dels exemples d'algú bregat i versat en la crítica, el públic se sent més proper no sols no sols al poeta sinó també a comprendre el fet poètic. Palpar aquestes sensacions a la sortida de l'acte, amb les expectatives acomplertes, és una manera immillorable de començar el cicle, un mes i mig de poesia que anirem comentant en el bloc.