dilluns, 26 de novembre de 2007

Teletres al País Valencià

Que la televisió autonòmica és això i no un mitjà amb visió nacional catalana és cosa sabuda i comprovada només mirant qualsevol noticiari. Constatar-ho, tanmateix, no és altra cosa que acceptar que és l'únic referent televisiu que emet en llengua catalana -exceptuant les emissions de la pallassada de la granja aquesta del 1907 o el programa de la Otero on mai falten els convidats espanyols-, a banda d'alguns canals privats que fan el que poden i que encara no tenen desplegada totalment la seva cobertura territorial.
En fi, malgrat això i d'altres imponderables llastimosos, encara ens hem de veure humiliats per la sanció absurda que l'espanyolisme valencià vol imposar a l'ACPV, que és l'entitat que gestiona els repetidors amb els quals es rep teletres al País Valencià. La multa, de 300.000 eurons -quantitat totalment desproporcionada i amb evident intencionalitat política, lliure de tota desvergonya (com és possible, vull dir legal, poder imposar tal sanció?)-, no només comportaria la clausura dels repetidors, sinó que deixaria en entredit la continuitat del projecte cultural endegat per Eliseu Climent al centre de València, el Centre de Cultura Contemporània Octubre, als antics magatzems El Siglo, llargament evocats per Estellés al Llibre de Meravelles. És per això que ja fa dies que s'ha posat en marxa una campanya arreu dels Països Catalans per tal de recollir aquests diners, campanya a la qual s'han adherit nombroses entitats, particulars i partits polítics. El ressò de tot plegat a teletres tothom el sap. Un pudor incomprensible. La Generalitat hauria d'aclarir quines mesures ha pres, quines negociacions, denunciar quins esculls amb nom i cognom.
La quantitat que es demana per persona són 10 eurons, a ingressar al compte de La Caixa 2100-0700-17-0200599135.
No tinc cap dubte que els diners s'acabaran recaptant, ni tampoc que amb barroeria o talant, Espanya ens la va endinyant. I tan amples, allà i aquí.