divendres, 25 de juliol del 2008

3 d'agost, Festa Major

Aquest és el contingut del fulletó que es va distribuir ahir a la plaça de l'Església de la Garriga. S'hi exposen una sèrie de raons per les quals es demana recuperar la data del 3 d'agost en la Festa Major. En vam repartir uns 500. Avui hi tornarem. Les reaccions van ser totes favorables, algunes entusiastes i tot. D'altres, pocs, callen, no et miren. Algun d'irat, o quasi, com l'exalcalde, que es va carregar el dia el 2003. Ja en parlaré en una altra ocasió.


Raons i perquès

1.- Perquè és el dia que la tradició suposa que es trobà el cos de Sant Esteve, patró de la Garriga. Encara que el sant és el 26 de desembre, la Garriga mai no ha celebrat una Festa Major d’hivern.


2.- Perquè des que tenim coneixement documental de la Festa Major el dia 3 d’agost n’ha estat o bé el principi o bé el final.


3.- Perquè mantenint aquesta data la Festa Major lliga present i passat, es manté un vincle amb l’origen de les festes majors, que és l’homenatge als patrons i patrones protectors del lloc, aquí i arreu.


4.- Perquè no es pot parlar de memòria històrica i prescindir dels elements que t’expliquen aquesta memòria històrica local.


5.- Perquè la commemoració o efemèride del 3 d’agost només ocorre aquell dia, no cap altre. Com qualsevol aniversari.


6.- Perquè les dates que es proposen són arbitràries. Així, ja serà igual el que es festegi i quan. No es pot canviar el dia de Festa Major per conveniències personals, laborals o d’altre tipus.


7.- Perquè el canvi de dates –el 2003– es va fer unilateralment i no es van donar explicacions raonables.


8.- Perquè no és cert que la gent marxi. Cada any som més i de més llocs. La Festa Major ha estat sempre concorreguda. Marxa qui té un interès personal a fer-ho.


9.- Perquè l’evolució del sentit i contingut de les festes no pot ni ha d’estar renyit amb el seu context cultural. Hi ha un problema si no se sap explicar què s’està fent o celebrant.


10.- Per un respecte elemental al patrimoni garriguenc que generacions anteriors han sabut preservar. Per sentit comú que quasi fa vergonya haver d’explicitar.

La Garriga, Festa Major de 2008


PD: I encara, en Jordi Llimargas, historiador, n'afegeix una de ben convincent: perquè hi ha qui fa un dinar de Festa Major el dia 3 o el dia més proper possible.


2 comentaris:

A Contra Vent ha dit...

Perquè no passem l´11 de setembre al 19? o el 23 d´abril al 16? Som fills d´una tradició (esmicolada, però tradició). Tant costa etendre-ho? Visca la Festa Major de la Garriga el 3 d´agost!

Anna Ballbona ha dit...

Perquè "ells" ho entenguin millor, potser així funciona: "Visc(a)l 3 d'agost!"