dissabte, 31 de gener de 2009

Pavesiana 2

He anat a mercat a comprar calçots i de camí m'ha sorprès aquesta pluja passada per colador, lenta, que t'impregna però no esquitxa ni sap fer bombolletes als bassiols quan impacta a terra. És estranya i ociosa, la pluja sense gotes.
De nou a casa, rellegeixo fragments de Pavese a l'atzar: "L'oci fa lentes les hores i ràpids els anys. L'activitat fa ràpides les hores i lents els anys. La infantesa és l'activitat màxima perquè té feina a descobrir el món i destriar-se'l.
En el record, els anys es tornen llargs si, en repensar-los, hi trobem coses per a eixamplar la fantasia. Per això la infantesa sembla llunyaníssima. Probablement cada època de la vida es multiplica en el successiu reflexionar dels altres: la més curta és la vellesa perquè ja no es pot repensar.
Cada cosa esdevinguda és una inexhaurible riquesa: tots els retorns l'augmenten i l'allarguen, li donen relacions noves i l'aprofundeixen. La infantesa no és només la infantesa viscuda, sinó la idea que ens en fem en la jovenesa, en la maduresa, etcètera. Per això sembla l'època més important: perquè és la més enriquida pel successiu repensar-la.
Els anys són la unitat en el record; les hores i els dies ho són en l'experiència".
L'experiència, en el record, són minuts de pols de pluja ociosa que t'impregna però no esquitxa ni sap fer bombolletes als bassiols quan impacta a terra.
.