Aquest escrit, titulat originàriament La nit de Sant Joan, data de 1999.Crec que es va publicar, resumit, en alguna revista d'àmbit local. No hi he tocat res. La brasa és la mateixa. Només, entre parèntesi i en cursiva, anoto algun aclariment.
La nit de Sant Joan és nit d’alegria,
estrellat de flors, l’estiu ens arriba
de mans d’un follet que li fa de guia.
Primavera mor, l’hivern es retira.
Si arribés l’amor mai es moriria.
Jaume Sisa
Els canvis en la societat comporten canvis en les seves expressions de lleure, distintes maneres de celebrar les seves festivitats, ja siguin laiques o religioses. A
Però a mi la festivitat popular que més em fascina és la de Sant Joan. Recordo, de petit, prop de casa, haver vist fogueres al carrer Sancho Marraco, en algun solar o potser al mig del carrer. Més tard, a la confluència de la carretera Nova amb la carretera de l’Ametlla, davant del garatge d’en Mingo, ara seu d’alguna agència, i després, finalment, a l’indret on mor el carrer Josep Mª Pemán (avui Miquel Porter), just creuant la carretera, ara ocupat per una vivenda.
La setmana anterior a la foguera era decisiva per a l’èxit de la mateixa. S’apilaven, a l’indret de la crema, primer de manera espontània i anònima, caixes, fustes, cartrons i altres materials; després, ja amb impunitat i un cert nerviosisme, s’apilava tot el combustible recollit expressament per les cases i pisos del veïnat que els més grans s’encarregaven d’ordenar i seleccionar fins donar a la foguera una forma prou característica, provocadora i convincent.
Eren aquells els últims dies d’escola en què la preocupació per les notes era tant gran com el temor a què una pluja inoportuna ens apagués la foguera abans d’encendre-la. Dos o tres llocs excel·lien en la recollida de material. Tres. Un era a les fustes Vila, on hi arribàvem a través d’uns camps, passant per les cases que encara s’anomenen de
La nit de Sant Joan, en aquest escenari de carrer, era una nit de nervis, de sopar ràpid per no perdre’s l’encesa de la foguera, de falses alarmes i cops de timbre anunciant que tothom sortís perquè la crema era imminent, de plors de criatura i lladrucs de gos, de consells benintencionats, d’intents agosarats de transgredir la més elemental de les prudències, de coques i petards, de coets, i també, si se’m permet, d’una incerta màgia, atàvica, primitiva, que reunia al voltant del foc els cabdills del barri i l’esforçada tribu, que amb diligència i precisió, jugant-se el prestigi davant dels altres barris i carrers, havia engreixat l’efímer i combustible monument.
.
3 comentaris:
collonut, m'han agafat ganes d'encendre un foc així
això és encendre un foc i
encendre un foc
i des del cel mirar la llum
dels nens i nenes com juguen, nervioses
no?
com una sopa de pedres
Preciosos records.
Ostres, ia ra no hi ha res d'això... tan ols ua foguera preparada a la plaça on no s'hi crema ni la renya ni els records..
i les cabanes de Palomera, si se m'ha posat la pell de gallina! quants garriguencs (i garriguenques) hi hem passat els nostres estius, perduts entre el boix i la terra humida!
Bon Sant Joan!!!
Irene A. P.
Publica un comentari a l'entrada