diumenge, 13 de desembre de 2009

Les diòptries de Santa Llúcia


Difícilment es podia haver triat un millor dia per fer les consultes sobre la independència que el dia de Santa Llúcia, patrona de les modistes, dels cecs i dels qui pateixen mals de vista o, senzillament, no volen veure-hi. (Casualitat o no, avui és el primer dia que el mussol de l’ull dret m’ha minvat i ha fugit a un altre bosc.)
El gran Eugeni Xammar té un text molt bonic –“El Nadal a Barcelona”, el Nadal de quan ell era petit, a principi del segle XX– on s’hi refereix amb aquestes paraules: “A la Fira de Santa Llúcia cap barceloní que s’estimi no es descuidarà d’anar-hi a treure el nas. De totes les fires barcelonines és la més barcelonina, la més lluïda. El rovell de l’ou de la fira és a les escales de la Catedral. Però les parades dels firaires, l’olor de la farigola i la cantarella dels ceguets s’escampen pel carrer de la Corríbia, per la plaça Nova, pel carrer del Bisbe, i pel de Santa Llúcia, i el dels Comtes, i el de la Pietat. Quina gentada a tot arreu! No sigueu pas tocatardans, si voleu entrar a la capella de Santa Llúcia sense haver d’aguantar empentes i trepitjades, contemplar la imatge de la santa, d’or vestida i coronada, mig amagada entre la cera i la llum dels ciris i de les candeles, al bell mig de l’altar que és tot ell una flamarada d’or, sortint de la capella enlluernats i, un cop al carrer, la resplendor del sol d’hivern que ens enlluerna una altra vegada. La cantarella no para mai: que Santa Llúcia gloriosa us conservi la vista i la claredat. Hem fet almoina a tots els ceguets que hem trobat pel camí i per cada miserable engruna de caritat una veu ha sortit de les tenebres i ens ha promès que Déu ens pagaria el bé que fèiem. Els ceguets de Santa Llúcia saben de què parlen.” 
És veritat, Eugeni. Els ceguets de Santa Llúcia sempre saben de què parlen i demà –avui mateix– trauran conclusions, i ens diran moltes coses, alliçonant-nos des de la foscor clarivident. Ara me’n vaig corrents, no pas a Barcelona, sinó a Cardedeu, a fer almoina als ceguets de la fira de Nadal. Que Santa Llúcia gloriosa ens conservi la vista i la claredat tant als ulls com al terrat.